فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 57 (بهار 1401)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 57 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ماهک نقی زاده علمداری*، سعید نجارپور استادی صفحات 13-38

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودتنظیمی تحصیلی و ابراز وجود دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهرستان جلفا انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهرستان جلفا در سال تحصیلی 99-98 را شامل می شد. با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، پرسشنامه های خودتنظیمی تحصیلی سواری و عرب زاده (1392) و مقیاس ابراز وجود شرینک (1980) در بین دانش آموزان اجرا شد و از بین آنهایی که در هر دو پرسشنامه یک انحراف معیار پایین تر از میانگین نمره کسب کردند 30 نفر به صورت هدفمند با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی به نسبت مساوی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش در برنامه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در قالب 8 جلسه آموزش دریافت کرد ولی آزمودنی های گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که برنامه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری به افزایش خودتنظیمی تحصیلی (F=110.013؛ P=0.001) و افزایش ابراز وجود (F=29.630؛ P=0.001) دانش آموزان دختر منجر شده است (05/0=<p). با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان از برنامه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی به منظور افزایش خودتنظیمی تحصیلی و همچنین افزایش مهارت های ابراز وجود استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، خودتنظیمی تحصیلی، ابراز وجود
  • عبدالله شفیع آبادی*، عارف محمدی، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 39-62
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بسته آموزشی توانمندسازی شغلی مبتنی بر الگوی چند محوری شفیع آبادی بر اشتیاق شغلی زنان سرپرست خانواده شهر تهران صورت گرفته است. این پژوهش شبه آزمایشی و به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان سرپرست خانواده شهر تهران در سال 1398 تشکیل می دادند که تعداد 30 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردید. ازاین بین 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه ها گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس اشتیاق شغلی اوتریچ (شوفلی و همکاران،2002) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین میانگین نمرات اشتیاق شغلی گروه آزمایش در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت.  بنابراین بر اساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت بسته آموزشی توانمندسازی شغلی مبتنی بر الگوی چند محوری شفیع آبادی بر بهبود اشتیاق شغلی و خرده مقیاس های آن شامل شوق داشتن به کار، وقف کار شدن و جذب در کار در زنان سرپرست خانواده شهر تهران موثر است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی شغلی، الگوی چند محوری شفیع آبادی، اشتیاق شغلی
  • فاطمه شریعتی، علی زینالی* صفحات 63-82
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ارضای نیازهای اساسی روانشناختی و جهت گیری هدف در پیش بینی اشتیاق تحصیلی دانشجویان انجام شد. این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 13000 دانشجو بودند که بر اساس فرمول کوکران از میان آنها 400 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس ارضای نیازهای اساسی روانشناختی (دسی و ریان، 2000)، مقیاس تجدیدنظرشده جهت گیری هدف (الیوت و موریاما، 2008) و پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (اسکافیلی و همکاران، 2002) بود. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که نیاز به خودمختاری، شایستگی و ارتباط و جهت گیری هدف تسلطی گرایشی، تسلطی اجتنابی، عملکردی گرایشی و عملکردی اجتنابی با اشتیاق تحصیلی رابطه مثبت و معنادار داشتند. همچنین، متغیرهای ارضای نیازهای اساسی روانشناختی و جهت گیری هدف به طور معنی داری توانستند 63 درصد از تغییرات اشتیاق تحصیلی را پیش بینی کنند (05/0>P) که در این پیش بینی متغیرهای نیاز به شایستگی و اهداف عملکردی گرایشی و اجتنابی اثر معناداری نداشتند (05/0<P). بنابراین، برای بهبود اشتیاق تحصیلی دانشجویان می توان نیازهای اساسی روانشناختی را ارضا کرد و هر یک از جهت گیری های هدف را آموزش داد که ارضای نیاز به خودمختاری و آموزش هدف تسلطی گرایشی اولویت دارد.
    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روانشناختی، جهت گیری هدف، اشتیاق تحصیلی
  • سیما عبدزاده، معصومه آزموده*، محمدآزاد عبدالله پور، شعله لیوارجانی صفحات 83-104

    این پژوهش با هدف تعیین مدل ساختاری تاثیر طرحواره های ناسازگار اولیه بر تجربه آشفتگی روانشناختی از طریق تنظیم هیجان منفی در نوجوانان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی براساس معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر میاندوآب در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 4779 نفر بود. نمونه آماری پژوهش شامل 399 نفر از دانش آموزان بود که با استفاده از فرمول اسلووین به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های طرحواره ‎های ناسازگار اولیه، تنظیم شناختی هیجان و مقیاس آشفتگی روانشناختی بود. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار Spss-26 و Amos-21 انجام شد. تحلیل داده ها نشان داد که مسیر های مستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه به تنظیم هیجان منفی و آشفتگی روانشناختی و مسیر مستقیم تنظیم هیجان منفی به آشفتگی روانشناختی از نظر آماری معنی دار بودند (05/0>p). همچنین، مدل تاثیر طرحواره های ناسازگار اولیه بر آشفتگی روانشناختی از طریق تنظیم هیجان منفی (05/0>p) از برازش متوسطی برخوردار بود. به طورکلی با توجه به یافته های پژوهش می توان مطرح کرد که طرحواره های ناسازگار اولیه به عنوان ساختارهای شناختی منجر به تشکیل باورهای غیرمنطقی شده و با ایجاد و تشدید فرایندهای تنظیم هیجان منفی موجب بروز و تداوم آشفتگی روانشناختی در نوجوانان گردند.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، تنظیم هیجان منفی، آشفتگی روانشناختی، نوجوانان
  • ندا حسینلو، مهران سلیمانی*، رضا قربان جهرمی صفحات 105-126

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سبک های تربیتی و اسنادی در پیش بینی اختلال سلوک با واسطه گری کارکرد اجرایی در دانش آموزان مقطع اول متوسطه بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر خوی در سال تحصیلی 1400- 1399 بود که از میان آن ها بعد از برآورد حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 400 نفر انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های سیاهه رفتاری کودک آخنباخ نسخه والدین (2007) ، پرسش نامه سبک های فرزند پروری بامریند (1971) و پرسش نامه سبک های اسنادی پترسون و همکاران (1982) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Smart-PLS3 و SPSS-25 استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی داد ها نشان داد سه مقدار 01/0، 25/0و 36/0 به عنوان مقادیر ضعیف، متوسط و قوی برای GOF  نشان از برازش مناسب مدل پیشنهادی داشت. همچنین نتایج نشان داد سبک اسنادی مثبت با ضریب تاثیر (202/0-)، سبک تربیتی سهل گیرانه با ضریب تاثیر (338/0)، سبک تربیتی مقتدرانه با ضریب تاثیر (432/0-) و نقص کارکرد اجرایی با ضریب تاثیر (363/0) به صورت مستقیم بر اختلال سلوک تاثیر داشتند. با توجه به تاثیر سبک تربیتی و اسنادی و نقص کارکرد اجرایی در اختلال سلوک، پیشنهاد می شود پژوهش های بیشتری جهت شناسایی بیشتر عوامل مذکور انجام گیرد و کارگاه های آموزشی برای والدین در زمینه اهمیت این موضوع برگزار شود.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، سبک های تربیتی، سبک های اسنادی، کارکرد اجرائی
  • محبوبه موسیوند*، محمدجواد بگیان کوله مرزی، مسلم قبادیان، مریم حقانی صفحات 127-150

    پدیده ترک تحصیل به عنوان فرایندی در نظر گرفته می شود که توسط عوامل مختلف ایجاد می شود. این مطالعه با هدف ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی پرسشنامه خطر ترک تحصیل در دوران همه گیری کووید- 19 انجام شد. پژوهش در قالب یک طرح پژوهش همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه استان لرستان در نیمسال دوم سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دهند. نمونه این پژوهش 400 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه استان لرستان بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه خطر ترک تحصیل و همکاران (2015)، پرسشنامه ترک تحصیل (1997)، درگیری تحصیلی (2013) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و AMOS-24 استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که پرسشنامه از ده عامل اشباع شده و از شاخص های برازش مناسبی برخوردار است. در تحلیل عاملی تاییدی از 48 گویه پرسشنامه 45 گویه تایید شد. ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از خرده مقیاس های رضایت از زندگی مدرسه 86/0، وابستگی به گوشی هوشمند 83/0، علاقه به یادگیری 89/0، استرس مدرسه 82/0، نگرش نسبت به زندگی تحصیلی 73/0، روابط با همسالان 72/0، بی علاقگی والدین 87/0، اضطراب پیشرفت تحصیلی 78/0، رضایت زندگی 87/0 و اراده برای فارغ التحصیلی 71/0 به دست آمد که در سطح قابل قبول بودند. نسخه فارسی پرسشنامه خطر ترک تحصیل دانش آموزان در جامعه دانش آموزان، از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد. مقیاس خطر در ترک تحصیل نوجوانان که از طریق این مطالعه ویژگی های روان سنجی آن بررسی شد، انتظار می رود که از ترک تحصیل در دانش آموزان جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: پرسشنامه خطر ترک تحصیل، تحلیل عاملی تاییدی، دانش آموزان
  • محمد علی پور فتحکوهی، محمدحسن بهزادی*، حمید رسولی، احمد شاهورانی سمنانی صفحات 151-175

    شورای ملی معلمان ریاضی آمریکا بر ارزش نهادن به ریاضی و اهمیت دادن به آن در جریان زندگی و در پرورش ذهن و اندیشه تاکید کرده است. تمام دانش آموزان باید بتوانند ارتباطات ریاضی وار برقرار کرده و ریاضی وار استدلال کنند و نسبت به ریاضی قدردانی داشته باشند. در این پژوهش که با هدف شناسایی عوامل موثر بر یادگیری ریاضی دانش آموزان انجام شده است در گام نخست تحقیق، تکنیک فراترکیب [1] در 7 مرحله که توسط سندلوسکی و باروسو در سال 2007 ارایه شده بکار گرفته شده است. در مرحله اول فراترکیب سوالات پژوهشی تعیین شد و در مرحله دوم به جستجوی مقالات با کلمات کلیدی مرتبط با سوال پژوهش پرداختیم. در گام سوم بعد از فیلتر کردن 215 مقاله یافت شده با تکنیک ارزیابی انتقادی  [2]CASP  به 61 مقاله مرتبط با سوال پژوهش دست یافتیم. در گام چهارم و پنجم فراترکیب، توسط نرم افزار MAXQDA به مطالعه و استخراج کدها و دسته بندی ها پرداخته شد و در گام ششم برای تایید اعتبار کد گذاری، دو سند توسط یکی از اعضای پانل خبرگان مجددا کد گذاری شد و شاخص کاپا برای این دو سند به ترتیب 64/0 و 68/0 به دست آمد. در گام هفتم نتایج خروجی نرم افزار منجر به تولید پرسشنامه ای شد که روایی آن بر اساس CVI و CVR تایید و پایایی آن با روش دلفی در 3 مرحله توسط شاخص هماهنگی کندال انجام شد. انحراف معیار نظرات خبرگان در دور اول 856/0، دور دوم 8297/0 و دور سوم 7951/0 به دست آمد و ضریب هماهنگی کندال برای این سه مرحله برابر 5569/0، 6720/0و 7900/0 محاسبه شده است که نشان دهنده هماهنگی بالا در پاسخ های خبرگان می باشد. به این ترتیب 17 زیر معیار و 6 معیار اصلی یادگیری ریاضیات با تکنیک فراترکیب و بررسی نظرات خبرگان آموزش ریاضی، شناسایی شد. 

    کلیدواژگان: یادگیری، عوامل موثر بر یادگیری، آموزش ریاضی، فراترکیب، دلفی
  • کریم سواری*، فاطمه فرزادی، احمد مرادی صفحات 177-200

    اضطراب امتحان یکی از متغیرهای جالب توجه پژوهشگران است که روی همه امورات تحصیلی تاثیرگذار است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه علی بین مولفه های خودکارآمدی هیجانی با اضطراب امتحان با میانجی گری عاطفه مثبت و منفی در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز و مقایسه مدل در دو گروه دختر و پسر بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی مشغول به تحصیل در سال 1400-1399 بود که به روش تصادفی چندمرحله ای 300 دانشجو (190دختر و 110پسر) به عنوان نمونه از میان آن ها انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش، عبارت بودند از خودکارآمدی هیجانی  ESES باورلی و همکاران (2008)، پرسش نامه اضطراب امتحان (FTA) فریدمن و بنداز-جاکوب (1997) و مقیاس عاطفه مثبت- منفی (PANAS) واتسون و همکاران (1998). ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج نشان داد که خودکارآمدی هیجانی با اضطراب امتحان و عاطفه منفی همبستگی منفی دارد، اما همبستگی خودکارآمدی هیجانی با عاطفه منفی معنادار نبود. همچنین، همبستگی اضطراب امتحان با عاطفه مثبت و ابعاد خودکارآمدی هیجانی (شناخت، درک، تنظیم و تسهیل) مثبت و معنادار بود. نتایج غیرمستقیم نشان داد که خودکارآمدی هیجانی با آزمون اضطراب از طریق عاطفه مثبت و منفی در کل نمونه (دختر و پسر) معنادار است. اما رابطه غیرمستقیم خودکارآمدی هیجانی با اضطراب امتحان از طریق عاطفه منفی در دانش آموزان پسر معنی دار نبود. همچنین نتایج تحلیل مدل چند گروهی نشان داد که باوجود یکسان بودن نمودار مسیر دخترها و پسرها، از لحاظ ضرایب مسیر بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی هیجانی، اضطراب امتحان، عاطفه مثبت و منفی
|
  • Mahak Naghizadeh Alamdari *, Saeed Najarpour Ostadi Pages 13-38

    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based stress reduction training on academic self-regulation and self-expression of female high school students in Jolfa. The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all female high school students in Jolfa city in the 99-98 academic year. Using purposive non-random sampling method, Savari and Arabzadeh (2013) educational self-regulatory questionnaires and Shrink (1980) expression scale were administered among students and among those in both questionnaires a standard deviation lower than Average scores were obtained. Thirty people were purposefully selected based on the entry and exit criteria and randomly assigned to the experimental and control groups in equal proportions. The experimental group received training in the form of 8 sessions of mindfulness-based stress reduction training program, but the subjects in the control group did not receive any training. Then post-test was performed for both groups. Data were analyzed using analysis of covariance. Findings showed that mindfulness-based stress reduction training program significantly increased academic self-regulation (F = 0/110; P = 0.001) and increased assertiveness (F = 6/29; P = 0.001). According to the findings of the present study, mindfulness-based stress reduction training program can be used to increase academic self-regulation as well as increase assertiveness skills

    Keywords: Reduce mindfulness-based stress, Academic self-regulation, assertive
  • Abdollah Shafiabady *, Aref Mohammadi, Azam Fatahi Andabil Pages 39-62
    The present study was conducted to evaluate the effectiveness of Vocational empowerment based on Shafiabady's multi-axial pattern of Vocational Choice (SMPVC) on Job Engagement among Female Heads of Families in Tehran. This quasi-experimental study was performed as a pretest-posttest experiment with the control group. The statistical population of the study consisted of all women heads of families in Tehran in 2019, and 30 people were determined as the sample size. Of these, 15 were selected in the experimental group and 15 in the control group by the available sampling method and randomly assigned to the groups. Research tool included the Otrich Work Engagement Scale (Schoffley et al., 2002). A multivariate covariance test was used to analyze the data. The findings showed that there was a significant difference between the mean scores of job Engagement of the experimental group in the pre-test and post-test stages. Therefore, based on the findings, it can be concluded that the vocational empowerment training package based on Shafi'abadi's multi-axis model is effective in job Engagement (and subscales include passion for work, dedication to work, and absorption in work) of Female Heads of Families in Tehran
    Keywords: vocational empowerment, Shafiabady's multi-axial pattern of Vocational Choice (SMPVC), job engagement, Female Heads of Families
  • Fatemeh Shariati, Ali Zeinali * Pages 63-82
    Present research aimed to determine the role of satisfying of basic psychological needs and goal orientation in predicting academic engagement of university students. This study was cross-sectional from type of correlation. The research population was all students of Islamic Azad University of Urmia branch in 2019-20 academic years with number of 13000 students, which from them based on Cochran's formula 400 students were selected by available sampling method as a sample. The research instruments were the satisfying of basic psychological needs scale (Deci & Ryan, 2000), revised goal orientation scale (Elliot & Murayama, 2008) and academic engagement questionnaire (Schaufeli & et al, 2002). Data were analyzed by Pearson correlation coefficients and multiple regression with enter model in SPSS-19 software. The findings showed that need to autonomy, competence, relatedness and goal orientation of mastery approach, mastery avoidance, performance approach and performance avoidance had a positive and significant relationship with academic engagement. Also, the variables of satisfying of basic psychological needs and goal orientation significantly could 63 percent of variance of academic engagement (P<0.05) that in this prediction the variables of need to competence and performance goals of approach and avoidance had not significant effect (P>0.05). Therefore, to improve the academic engagement of students can be satisfied the basic psychological needs and taught each of the goal orientation, which satisfying the need to autonomy and teaching mastery approach goal should be priority
    Keywords: Basic Psychological Needs, goal orientation, Academic Engagement
  • Sim Abdzadeh, Masoumeh Azemoudeh *, Mohammadazad Abdullahpour, Sholeh Livarjani Pages 83-104

    The aim of this study was to determine the structural model of the effect of early maladaptive schemas on the experience of psychological distress through negative emotion regulation in adolescents. The present study was a descriptive-correlational study using structural equation modeling. The statistical population included all high school students in Miandoab city in the academic year 2019-2020 to the number of 4779 people. The statistical sample included 399 students who were selected using solving formula by stepwise cluster sampling. Data collection tools included the Young schema questionnaire, cognitive emotion regulation, and psychological distress scale. Data analysis was performed using Spss-26 and Amos-21. Data analysis showed that the direct paths of early maladaptive schemas to the regulation of negative emotion and psychological distress and the direct pathways of negative emotion regulation to psychological disturbance are statistically significant (p

    Keywords: early maladaptive schemas, Negative emotion regulation, psychological distress
  • Neda Hoseinlou, Mehran Soleimani *, Reza Ghorbanjahromi Pages 105-126

    The purpose of this study was to investigate the role of parenting styles and attribution styles in predicting conduct disorders mediated by executive function in junior high school students. The statistical population included all high school students in Khoy in the academic year 2019-2020, from which after estimating the sample size using krejcie -Morgan table and multi-stage cluster random sampling method, 400 people were selected. The sampling method was Multi-stage random. In order to collect information, Aachenbach's Child Behavior Inventory (parents' version (2007)), Baumrind (1971) Parenting Styles Questionnaire and Patterson et al.'s (1982) Attribution Styles Questionnaire were used. Structural equation model in Smart-PLS3 and SPSS-25 software was used to analyze the data. The results of data analysis showed that the three values ​​of 0.01, 0.25 and 0.36 as weak, medium and strong values ​​for GOF, showed a good fit of the proposed model. The results also showed positive attribution style with impact factor (-0.202), Permissive Parenting style with impact factor (0.338), Authoritative Parenting style with impact factor (-0.432) and Defects in executive function with impact factor (0.363) had a direct effect on conduct disorder. Considering the effect of Parenting Styles, Attribution Styles and Defects in executive function on Conduct disorder, it is suggested that more research be done to identify more about the mentioned factors and workshops be held for parents on the importance of this issue

    Keywords: Attribution Styles, Conduct disorders, Executive function, Parenting styles
  • Mahbnoobeh Moosivand *, Mohamamdjavad Bagiyankolehmarz, Moslem Ghobadiyan, Maryam Haghani Pages 127-150

    The aim of this study was to determine the factor structure and psychometric properties of the dropout risk questionnaire during the Covid-19 epidemic. The research was conducted in the form of a correlational research project. The statistical population of this study consists of all high school students in Lorestan province in the second semester of the academic year 1399-1400. The sample of this study was 400 high school students in Lorestan province who were selected by cluster sampling method and answered the questionnaire on dropout risk, learning self-direction, and academic procrastination (for divergent validity). For data analysis, confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha coefficient, and Pearson correlation were used using SPSS-26 and AMOS-24 software. The results of confirmatory factor analysis showed that the questionnaire has ten saturated factors and has good fit indicators. In confirmatory factor analysis, out of 48 items of the questionnaire, 45 items were approved. Cronbach's alpha coefficient for each of the subscales of school life satisfaction was 0.86, smartphone dependence 0.83, interest in learning 0.89, school stress 0.82, attitude towards academic life 0.73, relationships with peers, 0.72, parental apathy 0.87, academic achievement anxiety 0.78, life satisfaction 0.87 and will to graduate 0.71 were found to be at an acceptable level. The Persian version of the student risk dropout questionnaire in the student community has acceptable psychometric properties and can be used as a valid tool in psychological research

    Keywords: Drop-out risk questionnaire, confirmatory factor analysis, Students
  • Mohammad Alipour Fathkouhi, MohammadHassan Behzadi *, Hamid Rasouli, Ahmad Shahvarani Semnani Pages 151-175

    The National Council of Teachers of Mathematics (NCTM) has emphasized valuing mathematics in the flow of life and developing the mind and thinking. All students should manage to communicate mathematically, reason mathematically, and have an appreciation for mathematics. This study was conducted to identify the factors affecting mathematics learning by students. The meta-synthesis technique presented by Sandelowski and Barroso in 2007 was first applied in 7 steps. In the first step, questions were designed, and in the second step, papers were searched through keywords concerning the questions. In the third step, 215 found papers were filtered and 61 papers concerning the questions were obtained using the critical appraisal skills programme (CASP). In the fourth and fifth steps, the codes were extracted and categorized by MAXQDA software, and in the sixth step, two documents were re-coded by a member of the expert panel to confirm the validity of the coding, and the Kappa coefficients for these two documents were 0.64 and 0.68, respectively. In the seventh step, the outputs of the software led to the development of a questionnaire whose validity was confirmed based on CVI and CVR, and its reliability was confirmed by the Delphi method in 3 steps by Kendall's coefficient of concordance (W). The standard deviation of experts' opinions was 0.856 in the first round, 0.8297 in the second round, and 0.7951 in the third round. Kendall's coefficients of concordance for these three steps were 0.5569, 0.6720, and 0.7900, indicating high concordance of experts' opinions. Finally, 17 sub-criteria and 6 main criteria for learning mathematics were identified by meta-synthesis technique and checking the opinions of experts in mathematics education.

    Keywords: Learning, Factors Affecting Learning, Mathematics Education, Meta-synthesis, Delphi method
  • Karim Sevari *, Fatemeh Farzadi, Ahmad Moradi Pages 177-200

    Test anxiety is one of the most interesting variables that affect all academic matters. The purpose of this research is to investigate the causal relationship model between the components of emotional self-efficacy and exam anxiety with the mediation of positive and negative affect among the students of Shahid Chamran University of Ahvaz and compare the model. There were two groups of boys and girls. The statistical population of all undergraduate students was studying in 2019-1400, and 300 students (190 girls and 110 boys) were selected as a sample from among them using a multi-stage random method. The tools used in this research were emotional self-efficacy (ESES) of Beverly et al. (2008), Test Anxiety questionnaire (FTA) of Friedman and Bandaz-Jacob (1997) and Positive-negative affect Scale of (PANAS) Watson et al. 1998). The evaluation of the proposed model was done using structural equation modeling. The results showed that emotional self-efficacy has a negative correlation with test anxiety and negative affect, but the correlation of emotional self-efficacy with negative affect was not significant. Also, the correlation of test anxiety with positive affect and dimensions of emotional self-efficacy (recognition, understanding, regulation and facilitation) was positive and significant. Indirect results showed that emotional self-efficacy is significant to test anxiety through positive and negative affect in the entire sample (boys and girls). But the indirect relationship of emotional self-efficacy with test anxiety through negative affect in male students was not significant. Also, the results of the analysis of the multi-group model showed that despite the fact that the path graphs of girls and boys are the same, there is a significant difference between the two groups in terms of path coefficients.

    Keywords: Emotional self-efficacy, test anxiety, positive, negative affect